Letterlijk dan he!

Je moet het niet zo letterlijk nemen. Zo bedoel ik het niet. Echt he, ik kan me daar over blijven verbazen.

Wat is nou normaler?

Dingen zeggen die je eigenlijk anders bedoeld of gewoon zeggen wat je denkt.

Ik kan mij uitermate verwonderen maar ook mateloos irriteren als dingen anders worden gezegd dan bedoeld. Ik vraag me dan ook af hoe letterlijk neem jij alles wat er gezegd wordt?

Praktijkvoorbeeld;

Nee!!! Pas op! Oooh zucht. Kutje, dat moet je zo doen!

Letterlijk wordt er bedoeld???????????? Ja zeg het maar. Weet jij het?

Nee!!! Dat is tenminste lekker duidelijk. Maar kutje, daar ga ik op stuk. Is het liefkozend als oenig moppie bedoelt of zo ingepakt dat je dan niet rechtstreeks hoeft te zeggen dat je kwaad op iemand bent door de fout die gemaakt is, maar zeggen we liever niet dat je een stomme trut of een domme gans bent.

Kutje….

Kutje in combinatie met een nee als zijnde negatief herken ik wel, maar waarom kutje?

Kutje goed zo! Fijn kutje, blij met jou. Ja kutje zo doe je dat!! Ik heb het persoonlijk nog nooit gehoord, jij wel? Dus ik kan niet anders dan het kutje letterlijk negatief nemen.

En dan nog. Heeft het kutje met je geknikkerd soms?

Wanneer is het ontstaan dat wij onze taal niet meer letterlijk nemen, maar figuurlijk met geslachtsdelen in het rond gooien. Is het gemakzucht omdat je onder de noemer kut alles kan proppen. Vrouw achter het stuur, onvriendelijke collega, rare kennis, en ga zo maar door. Ik word er in ieder geval niet blij van want ik ben een echte beelddenker. En nou heb je kutjes en kutjes maar bij het zien van de kutjesroeper zijn het voor mij al snel droge pruimen. Get it?

Lul!! 😉

Maar het is met alles zo he.

Van de week gaan we wel even…… He we zouden van de week toch?…… Ja joh ik bedoelde een andere keer………… ☹

Wil je even wachten? …… 3 uur later…….

Ik ben niet laat thuis…. De volgende ochtend

Ik haat je!!!…. Hou je nog van me?

Nou is het allemaal geen wereldramp maar wat ik zie in mijn praktijk is dat het wel een probleem wordt wanneer iemand moe en overbelast is. Emotioneel overprikkeld daardoor. En wie is dat nou niet tegenwoordig?  

Iemand die hoog gevoelig is of kampt met een depressie, burn- out, ziekte, verlies of angst zal de woorden veel letterlijker moeten nemen omdat het brein tijdens deze processen anders werken.

De hersenen moeten al harder werken om alles het hoofd te kunnen bieden, zoals dat zo mooi heet.

Wel iets om eens bij stil te staan toch?

Het kan veel respectvoller, eerlijker en duidelijker.

SAY WHAT YOU MEAN, MEAN WHAT YOU SAY

Concreet. Expliciet. Gewoon lekker duidelijk. Letterlijk zeggen wat je bedoeld. Zonder woorden die niet passen op je netvlies. Of wel passen maar alleen tijdens een hete vrij partij.

Nog een voorbeeld als test.

Ik denk persoonlijk dat het niet meer letterlijk nemen van wat er gezegd wordt alleen maar toe gaat nemen door het gekut op alle (a) sociale media. Waarschijnlijk krijg ik 0% respons op het feit dat ik nu ook alle soorten mensen die maar raak klote en van alles op de ether gooien onder de noemer kutje prop. 😊

We nemen niet meer de moeite om onze taal duidelijk te verwoorden. Maar en dat is in mijn ogen nog veel erger, we nemen ook niet meer de tijd op te ECHT te luisteren en te lezen.

Dus….

Lullo. Muts. Of lekker portret. Wat vind jij er nou van? Hoe letterlijk neem jij wat er tegen je gezegd wordt. En wat je leest………….?