Kiezen

Soms krijg je het keihard voor je kiezen, het is dan juist vaak in die situatie dat je geen enkele keuze hebt. Je hebt dan niets te kiezen. Zal het daarom zijn dat we kiezen een luxe vinden?  Dat je de keuze hebt? Ik zelf ben het gaan betwijfelen.

Dat je iets te kiezen hebt is kan best leuk zijn, maar inmiddels ook gebleken dat het de grootste stress veroorzaker is van deze tijd. Zo heb ik een paar weken terug nog even zitten kijken of mijn keuze voor het zorgpakket nog wel klopt, en binnen een minuut steeg de stress alweer als blijkt dat uit alle verschillende keuze pakketten voor mij, het helemaal niet zo makkelijk is om te kiezen. Alsdan blijkt dat je niet meer kiest voor de keuze van vorig jaar begint de ellende. Ga maar eens zoeken. Teveel om uit te kiezen toch?

Van alle keuzes aangeboden via internet en televisie benijd ik de Amerikanen het minst.  Zij moeten kiezen wordt het Donald Trump of Hillary? Is het kiezen tussen twee kwade of noem je een lastige keuze niet gewoon een dilemma?  Aan de andere kant is het wel gemakkelijker om slecht een man of vrouw te moeten kiezen die je later de schuld kan geven van alles.

Leef ik trouwens wel zo vrij, als ik dat ik denk, met al dat aanbod al die keuzes om mij heen? Statistieken laten zien dat een mens de meeste stress in een jaar in de vakantie periode ervaart! Huh? dacht ik in eerste instantie. Totdat ook ik een  poging deed om eens een goedkope vakantie te googelen.  Vliegen er gelijk 100.000 aanbiedingen, dus keuzes via het beeldscherm mijn brein binnen. Voor de laagste vliegprijzen naar warme oorden all-inclusief, rus vrij en ga zo maar door. Zo veel keus dat ik gewoon niet kan kiezen!

Terwijl ik de headlines lees op nu.nl wordt ik bestookt door cookies, oude mogelijke keuzes die ik ooit heb opgezocht op google. Daarom kom ik maar niet af van ongevraagde tripjes, hotelletjes spijkerbroeken aanbiedingen en die @#$% zorgverzekeraars beloften.  Alsof ik dit jaar toch al zou kiezen om naar Syrië op vakantie te gaan of elk ander zonovergoten buurland. Of pakken we een weekendje Parijs? Lekker cultureel theatertje terrasje. Gelukkig heb ik wel de keuze mijn laptop dicht te klappen. Eerder gemaakte keuzes maakt dat ik nu toch wat anders kies. Het is toch vaak een kwestie van kiezen of delen. En dan praat ik tegenwoordig met mijn kuiken over studiekeuze………… Alsof je een kind kan vragen nu al te weten wat het voor de komende 40, 50 jaar moet gaan doen.

Zou toch mooi zijn als de studiekeuze van een kind altijd uit zou komen. Hebben we een land vol superhelden pop idolen en triljoenairs! Toch vind ik het wel fijn dat we wel degelijk wat te kiezen hebben en het niet alleen maar dilemma’s zijn. Ik kan kiezen hoe mijn huisje en tuintje erbij staat. Hier is geen oorlog, kunnen we onze woorden uitkiezen. Ik zit niet op een kluitje in een witte tent omringd met hekken en prikkeldraad. Nee ik heb inderdaad de keuze om blij te worden dat ik nog iets te kiezen heb. Verkeerde keuzes bestaan toch niet, want dan kies ik ervoor opnieuw te kiezen.

Kiezen & Delen.

Gewoon Doen.

Herma